Opinie naszych użytkowników

Pragnę serdecznie podziękować za wspaniałe pomysły i ciekawe materiały z których korzystam już od jakiegoś czasu w pracy z dziećmi. Wasza strona jest po prostu fantastyczna(...)
Agnieszka K.

Wczoraj byłam bezradna jak pomóc mojemu dziecku w nauce tabliczki mnożenia. A dzisiaj jestem szczęśliwa, że dzięki Pani pomocy, mojemu dziecku udało się ruszyć z miejsca.
Beata z Łodzi

Bardzo często korzystam z serwisu SuperKid.pl... Jest świetny, kapitalny, rozwija wyobraźnię, kreuje osobowość, rozwija zainteresowania :) Dziękuję.
Elżbieta J., mama i nauczycielka

Czytaj inne opinie »

Na skróty:

Wspieramy:

Ciekawostki - JADALNE KWIATY

jadalne kwiaty

Jadalne kwiaty

Od dzieciństwa jesteśmy przyzwyczajeni do zjadania różnych części roślin. Nikogo nie dziwi, że spożywamy korzeń marchewki, liście sałaty, łodygi selera czy owoce pomidora… Jednak na talerzach szefów kuchni coraz częściej pojawiają się również kwiaty, a to już może zaskakiwać.

Kwiaty wielu pospolitych roślin ogrodowych nie tylko są jadalne, ale zawierają też wiele cennych składników odżywczych, a potrawom dodają urody. Jeśli mają wchodzić w skład naszego dania, muszą być świeże i nie powinny rosnąć w miejscach zanieczyszczonych.

Do gatunków, których kwiaty możemy śmiało pałaszować, należą np.: robinia akacjowa, fiołek polny i stokrotka. Kolorowe płatki urozmaicą potrawy, ale pamiętaj, żeby w kuchni używać tylko tych roślin, które na pewno są jadalne.